+45 6618 9932 info@51487.dk

Dyrkningsvejledning

Tomater

Pleje af tomatplanter

Efter du har plantet dine tomatplanter, er det vigtigt at sørge for rigeligt med vand de første par dage. I hele vækstsæsonen er det meget vigtigt at vande regelmæssigt og i passende mængder for at opnå de bedste og mest velsmagende tomater. En god vandingsstrategi er at give planterne rigeligt med vand få gange om ugen frem for at sjatvande ofte. Du kan med fordel sprede barkflis omkring planterne, da det hjælper med at bevare fugten i jorden. Hængende blade kan både være tegn på for lidt eller for meget vand

Hvis du vil have flere tomater på dine tomatplanter, kan du følge dette tip: Ryst planterne, når de gule blomster står i fuldt flor, så falder der pollen fra støvdragerne ned på støvfanget, og derved bestøver flere bier tomatblomsterne, så bærer planten flere tomater.

Tomaterne modner ikke ensartet. Hvis du oplever, at dine tomater har grønne og umodne pletter, kan det skyldes solskoldning. Det gør, at planten får vanskeligt ved kalkforsyningen, hvilket resulterer i de grønne pletter. Du kan mindske risikoen for solskoldning ved at ophænge et skyggenet eller at kalke drivhuset. Hvis der er for varmt eller for mørkt, bliver planterne tynde og ranglede.

Dyrkning af tomater på friland

Når du dyrker tomater i haven eller i store krukker bør du ikke vælge de største og højeste sorter, da de kan knække og være svære at binde op, medmindre du har et fast espalier.

Tomater trives bedst på et sted med meget sol og læ, f. eks op ad en mur eller under et tag af glas eller plast, og i en gødet jord. Placer planterne med en afstand på 50-70 cm mellem hver plante og en meter mellem eventuelle rækker. Når tomatplanterne er små, kan du lægge klar plast over dem for at give ekstra varme.

Det er vigtigt at binde tomatplanterne op, så de får hjælp til at vokse i vejret. Du kan bruge en stok (fx bambus), et stativ, eller snor eller ståltråd, der sidder fast på væggen. Under væksten skal du knibe sideskud i bladhjørnerne på hovedstammen, men sideskud på busktomater knibes ikke, da de ikke har en stamme, men er buskformede.

Vær forsigtig med at vande dine tomatplanter, da de ikke skal have for meget vand. Faktisk bør du vande dem så lidt som muligt, da for meget vand kan påvirke smagen af tomaterne.

Kilde: Haveglad.dk